Evrimsel Psikoloji - II - Babalık Şüphesi

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
5
Üreme işinde erkeğe doğanın yaptığı en büyük kumarlardan birisidir babalık şüphesi. Kadın hamile kaldığında çocuğun %100 kendisine ait olduğunu bilir ama erkeğin böyle bir garantisi yoktur. Kadın başkasıyla yatmış olabilir ve ondan hamileyse bu kadına yatırım yapmak(zaman,enerji ve kaynak) boşa gidicektir. Başka erkeğin üreme başarısına hizmet etmiş olursunuz. Bu durumun erkekler farkındadır ve erkek kıskançlığının böylesine şiddetli olmasının nedeni budur.

Erkeklerin bir kısmı başka adamın çocuğunu büyütüyor.



Kadın kısa süreliğine bile ortadan yok olsa erkeğin aklına başkasıyla seks yaptığı geliyor. Sonuçta 1980'lere kadar DNA testleri yoktu. Asla emin olamıyordun çocuk senden mi değil mi diye. Bu yüzden erkekler çocuklara bakmaya daha az eğilimli ve annesi kadar sevemez bebeği. Erkekte hep bir şüphe hep bir belirsizlik oluyor. Bazen bu şüphe cinayetlere kadar gidebiliyor.
Babalık şüphesi erkeğin kadınla oynadığı bir kumar çünkü asla emin değilsin. Kadınların bir kısmı da erkeklere bunun cezasını ödetmişlerdir ve erkeğe kendisinin olmayan çocuğu baktırmışlardır. Doğanın üreme oyununun acımasız rekabetinde olağan şeyler bunlar.

Erkekler riski en aza indirmek için kadını yanından ayırmamayı, potansiyel rakipleri uzak tutmayı ve sürekli anksiyete durumunda bir kıskançlık belirtilerini adaptif strateji haline getirmişlerdir. Özellikle genç ve çekici bir dişiyle ilişkisi olan erkeklerde bu belirtiler çok daha yüksek oranlıdır. Erkek için stresli bir ilişki de olsa başarı burada her şey ve bu oyunun kuralları böyle. Dinlerin de kadını kısıtlayan yanlarının bu erkek şüphesinden kaynaklandığı basitçe anlaşılır çünkü işi kadını eve kapatmaya, tamamen gizlemeye hatta sünnet etmeye kadar götürmüşlerdir.

Erkekleri tüketen bu şüphe adaptif bir karşı stratejidir. Kadına güvenmemenin temelini oluşturan bir psikolojik kaygıdır. Bu kaygı bazen ciddi kadın düşmanlığına yol açsa da temelleri tartışmalıdır. Erkeğin tüm genetik mirası yok olma ve zamanını boşa harcama riskiyle karşı karşıyadır. Çoğu zaman aldatılan erkeklerin cinnet geçirip cinayet işlemesi bundan kaynaklanır. Enerjisi ve zamanını boşa harcamış olmanın verdiği bir cinnet.

Babalık şüphesi ilişki dinamikleri açısından aşırı önemlidir. Erkeklerde ki bakire isteme nedeni de bundan kaynaklanır. Kadının sizden önce döl alıp almadığı problemiyle.

Ayrıca flörtöz ve fazla ilgi çekmeyi seven kadınların erkekler de uzun süreli bir şeyden kaçınma stratejiside bundan kaynaklanır sadece seks için kadına yaklaşırlar ama uzun ilişki istemezler. Bu davranış stratejisinin amacı aldatma potansiyeli yüksek olan kadınları elemektir. O yüzden masumiyet ve sadakat simgesi olarak bakire kadınlar görülmüştür.

Babalık şüphesi bir özgüvensizlik değil, bir psikolojik adaptasyondur kadın ihanetine karşı erkeğin sahip olduğu

Yorum Gönder

5Yorumlar

  1. Bu olay da suyunu sìksan Türkiyede yüzde 5_ 10 luk kesim icindir. Abd de yüzde 30

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiyede %5'10 luk kesimmi ? Sana şöyle izah edeyim..Bir odaya 100 tane 15 yıllık evli dişi bırak.. Bu 100 tanesinin 85'i en az bir kez olsun kocasını aldatmıştır..

      Sil
  2. Türkiyede sanılandan yüksek, tahmin edilenden daha az. Kültürel normlardan dolayı aldatmak kadın için çok ciddi bedel anlamına geliyor. Abd ve avrupa ülkelerinde bu bedel fazlasıyla düşük

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum düşüncelerime aşırı derecede hitap ediyorsun.. Acı gerçekleri sindirmişin ve realistsin..

      Ekşideki çakma kırmızı hapcılara hiç benzemiyorsun.. Keşke 6,7 ay önce denk gelip içimi dökseydim sana..

      Buraya bir e mail bıraksan olurmu ?

      Sil
  3. Hocam sen hayatı aşmışsın bu nasıl bir tespittir. Bütün yazılarını okuyorum ve ufkumu açtın teşekkürler

    YanıtlaSil
Yorum Gönder